1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да бъде отсечен чинарът в София, предвиден за премахване заради строителството на супермаркет

Няма да бъде отсечен чинарът в София, предвиден за премахване заради строителството на супермаркет

До края на седмицата се очаква специалисти от Лесотехническия университет да установят дали чинарът е вековен

Няма да бъде отсечен чинарът, предвиден за премахване заради строителството на супермаркет в "Бъкстон". Това се разбра по време на вчерашното заседание на комисията по околна среда на Столичната община. Още две дървета също ще бъдат запазени и ще бъдат част от паркинга на търговския обект.

Причината е общественият натиск, породил се от граждани във "Фейсбук", които алармираха за предстоящото отсичане на вековни дървета. Общината още в събота назначи проверка, пише "Дневник".

До края на седмицата се очаква специалисти от Лесотехническия университет да установят дали чинарът е вековен, заяви директорът на "Зелени системи" Ралица Маджарова. По думите й това ще стане със свредел. Самото дърво било с два изсъхнали клона и това е причината то да бъде предвидено за отсичане.

За вече отрязаните дървета засега няма наказания, въпреки че най-вероятно също са възрастни.

Дърветата не са били регистрирани като вековни, както пише в Закона за биологичното разнообразие. С молба до Районната инспекция по околната среда и водите всеки може да поиска обявяването на едно дърво за вековно или забележително. Слага му се табела и то вече е под защита, което означава, че може да бъде отсечено само в краен случай, ако например е станало опасно.

Разрешението за строеж на магазина е издадено от районния кмет на "Витоша" Стойчо Дуков след консултации с главния архитект на района. Огледът на дърветата и решението кои да бъдат отсечени е взето от еколога на "Витоша" - Юлия Цветкова, която присъстваше на заседанието, но отказа да коментира случилото се.

Всъщност проектът за строителство на супермаркета в имота точно зад сградата на районното кметство "Витоша" беше разглеждан от комисията по околна среда още в края на миналата година. Тогава не беше упоменато в доклада, че на мястото има възрастен чинар. Тогава се взе решение инвеститорът да направи компенсаторно залесяване на кръговото на пл. "Знаме на мира". Фирмата ще има ангажимент през следващите пет години да се грижи за посадените дървета.

Същевременно гл. арх. Петър Диков добави, че инвеститорът е подарил на общината 2 декара от същия имот. Благодарение на това ще може да се изпълни проект за разширение на бул. "Тодор Каблешков". По думите на Диков тази реконструкция ще стане още тази година, а не някога в бъдещето.

Теренът е бил одържавен в началото на комунизма и е бил изграден завод. Мястото, върху което сега ще бъде строен магазин, е било предвидено за детска градина за децата на работниците. По-късно е реституиран и сега е собственост на "Кауфланд". Предстои инвеститорът да пренапише проекта си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.