1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да има съществени изменения на речните нива

Няма да има съществени изменения на речните нива

Водните количества на всички реки са около и под средно многогодишните стойности

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН(НИМХ­-БАН) днес няма да вали. В петък и събота също няма да има превалявания.

През денонощието от 8 ч на 22 до 8 ч на 23  ноември водните нива на по–голямата част от реките в страната са без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по конвенционални станции на НИМХ са:

 Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +14 см;

 Черноморски басейн: Регистрирани са понижения до -1 см;

 Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -9 см до +1 см;

 Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -1 см до +2 см.

 Въз  основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

 Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават.

 Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на  24 и 25 ноември  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание.

 Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества на 24 и 25 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности  и ще бъдат под праговете за внимание.

 Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира:  Водното количество в долното течение на реката на  24, 25 и 26 ноември ще бъде около и над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществена промяна или ще продължат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

 Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават.

 Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

 Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

 В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.