1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да се стигне до разрушаване на вятърните турбини на нос Калиакра

Няма да се стигне до разрушаване на вятърните турбини на нос Калиакра

Снимка:

Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева

В периода 2008 и началото на 2009 г. са издадени прекалено много разрешения за строителство на паркове без да се извърши оценка за въздействието на околната среда. Това каза пред БНР зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева във връзка с предупреждението на Европейската комисия, което бе отправено към страната ни, според което вятърните турбини на нос Калиакра нарушават три  европейски директиви. Страната ни наистина може да се изправи пред съда на ЕС в Люксембург, защото според комисията вятърните паркове са построени без необходимата оценка за въздействие върху околната среда.

По думите на Манева това е  изключително сложен проблем. Веднага след като поехме ръководството на Министерството на околната среда, издадохме специална заповед за задължителна проверка за въздействие върху околната среда, независимо дали става дума за една перка или за цял парк. Опитахме се да анулираме стари решения, но  не във всички случаи беше възможно, коментира зам.-министърът.  

Най-важното, което се очаква от нас, е да приключим екологичната оценка на плана за развитие на възобновяемите източници, подчерта тя. Министерство на икономиката подготви такъв национален план, подложен е на екологична оценка, сега се отстраняват пропуските  и до 10 дни очакваме той да бъде представен в министерството, за да бъде обсъден на експертен съвет. След като представим в Европа този план, в който са посочени зоните за  строеж на  подобни съоръжения, надяваме се това да накара комисията да прекрати процедурата. Събираме и данни от мониторинга на изградените паркове, които не дават основание да се смята, че те създават рискове за птиците в този район. Тези данни също ще предоставим на ЕК. Ние и до сега сме информирали ЕК, но явно не сме били изчерпателни, посочи Манева.

Тя допълни, че България ще изпрати и  допълнителна информация. Имаме два месеца, за да се защитим. Ако не се окажем достатъчно убедителни, може да се стигне до съд и финансови санкции и тогава ще се наложи да се защитаваме в съда. Тя обясни, че финансовите санкции се свеждат до една глоба плюс допълнителен дневен размер на глобата за всеки ден до изпълнението на решението на ЕК. Това би бил един доста тежък и неблагоприятен изход за България. Явно ще стигнем до спиране на проекти, но до разрушаване на съществуващи едва ли ще се стигне, защото просто такава практика няма, каза още зам.-министър Манева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.