1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма нарушаване на защитени територии на плаж „Харманите“ в Созопол

Няма нарушаване на защитени територии на плаж „Харманите“ в Созопол

Координатните точки на имота не навлизат в границите на плажната ивица, според проверка на Междуведомствената комисия

Във връзка с постъпил сигнал до Междуведомствената комисия за разглеждане на казуси със земя държавен горски фонд и увреждане на природата по южното Черноморие, касаещ строителство върху плаж „Харманите“, град Созопол, е извършена проверка, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Въпреки че сигналът не засяга предмета на работа на комисията, на място бяха изпратени експерти, които да установят засегната ли е плажната ивица - изключителна държавна собственост.

Специалистите от Областна администрация и РДНСК изискаха документация на обекта. След запознаване с нея стана ясно, че строителят разполага с всички необходими документи и разрешителни. Поради факта, че се строи върху пясък, се наложи да бъдат съпоставени представените от частния собственик книжа и кадастралните карти. След съпоставянето експертите установиха, че координатните точки на имота не навлизат в границите на плажната ивица. Въпросната земя е била реституирана в тези си граници от Поземлена комисия през 2000-та година като земеделска. По-късно през годините, след влязъл в сила ПУП, тя се превръща в урбанизирана територия. Как е била извършена реституцията и дали имотът е трябвало да бъде възстановен в тези си граници не са въпроси от компетенциите на Областна администрация и Междуведомствената комисия.

Експертите са категорични, че в конкретния случай няма нарушаване на защитени територии, каквито са например дюните, нито става въпрос за терени държавен горски фонд.

В началото на следващата седмица Междуведомствената комисия ще разгледа окончателния доклад на експертната група, която работи по постъпилите в комисията сигнали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.