1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност от наводнения по поречието на река Марица край Харманли

Няма опасност от наводнения по поречието на река Марица край Харманли

В областите Пловдив, Хасково, Смолян и Кърджали е обявен код оранжев за обилни валежи

Червеният код, който предупреждаваше за опасност от наводнения по поречието на Марица край Харманли, е отменен. Според последната информация от Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на Марица и Тунджа, постъпила в Оперативното звено на министерството, кодът за тревога е понижен до оранжев при Харманли и жълт при Пловдив, Първомай и Свиленград. На жълт е понижен и кодът за река Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол и Елхово, съобщи БНР. 

В областите Пловдив, Хасково, Смолян и Кърджали е обявен код оранжев за обилни валежи. Кодът означава, че времето е потенциално опасно и хората трябва да следят прогнозата за времето и предупрежденията на властите. 

Няма регистрирани сериозни поражения от валежите в Кърджалийско. Състоянието на язовирите от каскадата "Арда" е нормално. До максималната кота на язовир "Кърджали" остават метър и половина.

През последното денонощие нивото на река Харманлийска се е повишило с 15 см, и сега 2,35 метра при критични 6 метра.

Нивото на Марица в Пловдив е под критичното, няма опасност от наводнения. Не представляват опасност и реките Стряма и Тунджа в Карловско.

В Смолян валежите през изминалото денонощие са 21 литър на квадратен метър, а в Златоград - 64 л на кв. м. Вчерашният дъжд наводни складови помещения на смолянския театър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.