1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма опасност за населените места в Добричка област при скъсване на язовирна стена

Няма опасност за населените места в Добричка област при скъсване на язовирна стена

Приключва проверката на потенциално опасните язовири от комисия от Областна администрация и предприятие „Язовири и каскади“ към МИЕТ

Няма пряка опасност за населените места, разположени в близост до язовири в Добричка област, сочи съвместната проверка на Областната администрация в Добрич и предприятие „Язовири и каскади“ към МИЕТ. Днес /22 февруари/ комисията ще обходи и последния от потенциално опасните 11 водни басейна на територията на областта – язовир „Дрян“. До 21 февруари експертите са проверили 10 от общо 42 язовира в Добричко. Опасност и съмнения имаше за 11 от тях, за които беше назначена проверката.

Пет от обходените язовири преливат – „Залдапа“, „Плачи дол 1“, „Плачи дол 2“, „Минково“ и „Ляхово“ , е установила комисията. Няма обаче основание за притеснение или тревога. Издадени са предписания за сваляне на нивата на водните басейни според спецификата и особеностите на всеки един язовир. За останалите проверени е установено, че само един – язовир „Смолница“ е пълен изцяло, останалите съдържат вода от 20 % до 60% от капацитета си, а три от проверените са напълно празни. За всички язовири са издадени съответните технически предписания.

На територията на Добричка област са разположени 42 язовира, от които в 27 има вода. 11 от тях са определени като потенциално опасни, но тяхното разположение изключва опасността от инциденти при евентуално скъсване на стена. Различна е и собствеността на наличните водни басейни. 35 са общинска собственост, 4 са собственост на „Напоителни системи“ ЕАД, един язовир се стопанисва от сдружение за напояване, един е отдаден под наем на ловно-рибарско дружество, един – на концесия на дружество на риболовци.

Областният управител Желязко Желязков е разпоредил периодичен контрол върху всички водни обекти от служители на Областна администрация и ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.