1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обама ще пропусне Копенхаген

Обама ще пропусне Копенхаген

Сериозно климатично споразумение изглежда "нереалистично"

Президентът Обама по всяка вероятност няма да присъства на климатичната конференция в Копенхаген, но ще използва награждаването си с Нобеловата награда за мир в Осло, за да изложи целите, които САЩ планира в областта на опазване на околната среда и борба с климатичните промени, информира в. "Таймс". Награждаването ще се състои само два дни преди срещата на Обединените нации в Копенхаген.

Основните спънки пред Обама се оказаха здравната реформа в САЩ, която президентът се опитва да прокара и малките шансове за успех на климатичната конференция. С тези си действия американският президент ще разочарова активистите и международните лидери, включително британския премиер Гордън Браун и министъра по климата Ед Милибанд, които силно се надяваха на неговото присъствие и дори смятаха, че той може помогне за пробив в преговорите.

Белият дом потвърди, че президентът ще бъде в Осло за приемането на Нобеловата награда, но близки до президента източници съобщиха, че не смятат, че "ще има полза" от отиването му в Копенхаген, ако до конференцията не се изготви адекватно споразумение, което Обама да подпише.

Сериозно климатично споразумение, което е целта на предстоящата конференция в Копенхаген, сега изглежда "нереалистично" и според Иво де Боер, изпълнителния секретар на Обединените нации за климатичните промени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.