1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Обединени земеделци" настояват за анкетна комисия за водоемите

"Обединени земеделци" настояват за анкетна комисия за водоемите

Неусвоените евросредства са загубени пари за България, заявиха от партията

“ПП Обединени земеделци предлагат да бъде сформирана временна парламентарна анкетна комисия, която да анализира причините и за трагичното състояние на водоемите в страната. Комисията трябва да посочи и проблемите, които трябва да бъдат решени, за да не се повтарят трагедии като тази в с. Бисер, с. Цар Калоян, Свиленград и др. Предложението ще бъде обсъдено с депутатите от Синята коалиция”, от която партията е част.

Това съобщи на пресконференция днес зам.-председателят на Обединени земеделци Георги Каркъмов. Той е категоричен, че този голям проблем трябва буквално “да бъде разровен”, за да не ни застигат в бъдеще такива трагедии. В противен случай “България може да бъде поставена в условия на потоп заради липса на национална стратегия, координация и контрол”, предупреди той.

В брифинга участваха и председателят на партията Петя Ставрева, Захари Банков от националното ръководство и Симеон Стоилков от Експертния съвет.

В страната има около 3000 микроязовира. Управлението на това голямо национално богатство трябва да бъде реализирано на базата на държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси, посочи Каркъмов като цитира позиция на партията по горещата тема.

“Основна задача на държавното управление не е да ликвидира последиците от бедствията и кризите, а да ги предвижда и предотвратява”, се казва още в документа.
В момента данните на експертите сочат, че 695 язовира са потенциална заплаха.  Години наред голяма част от водоемите са без реален надзор и контрол и най-вече след като настоящото правителство закри Изпълнителната агенция по хидромелиорации през 2010 г.

Защо беше допуснато това при условие, че беше закрито и Министерството на бедствията и авариите. Кой носи отговорност и кой управлява контрол, питат от партията. От ПП Обединени земеделци смятат, че България пропуска да усвои над 100 млн. евро (по мярка 125 и 126 от Програмата за развитието на селата и селските райони), които могат да бъдат инвестирани в проблемните водоеми. 

Държавното управление на язовирите в страната трябва да е подчинено на един централен орган, който да осъществява цялостна координация на дейностите и да разработва и утвърждава програми за развитието на сектора, заявиха от партията.

“За петте години членство на страната в Евросъюза България е успяла да усвои едва около 20% от средствата, предвидени по седемте оперативни програми”, каза от своя страна председателят на партията Петя Ставрева. Това според нея говори за лош управленски опит и некомпетентност и липса на добра координация между отделните звена.

Прекалената бюрокрация и бумащина, както и  корупцията по високите етажи продължават да бъде препъникамък по пътя към ефективното усвояване на евросредствата, категорична е Ставрева.

България не може да си позволи пропуски при работата с финансовия ресурс от структурните фондове на общността, категорични са от Обединени земеделци. Това ще е фатално за развитието на българската икономика, на българското земеделие, на инфраструктурата, на средния и дребния бизнес и най-вече за така необходимото повишаване на стандарта на живот на българите, които остават най-бедните в ЕС, заявяват от партията.   

Неусвоените евросредства са загубени пари за България, каза Петя Ставрева.

Докладът на ЕК е пореден сигнал от Брюксел, че няма да ни оставят да минем между капките по отношение на необходимите реформи в сферата на правосъдието, вътрешните работи и борбата с корупцията, каза Петя Ставрева.  Този  сигнал трябва да бъде разчетен правилно от българското правителство и обещаните мерки да заработят на практика, подчерта тя.

Ставрева призова за по-активно участие в дебатите по отношение на европейското законодателство и по специално – финансовите въпроси, антикризисните марки, реформата на  ОСП и климатичните промени.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.