1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обемът на космическите отпадъци достигна критичната си точка

Обемът на космическите отпадъци достигна критичната си точка

Хвърчащите отломки са се превърнали в реална опасност за космическите кораби и ценните сателити

Обемът на боклуците в Космоса достигна критичната си точка, предупреждават американски учени. Хвърчащите отломки са се превърнали в реална опасност за космическите кораби и ценните сателити.

От Американския национален съвет по изследванията настояват за приемане на международни норми, които да ограничат космическите отпадъци и да насърчат изследванията за събиране или унищожаване на натрупаните отломки.

Отломки, движещи се с 28 хиляди километра в час, летят срещу Международната космическа станция. За последните 4 години подобни ситуации са зачестили. През юни дори се наложи 6-членният екипаж на станцията бързо да се евакуира в спасителните капсули, за да избяга сблъсък с космически боклук.

Според Националния съвет по изследванията на Съединените щати над нашата планета обикалят 22 хиляди отломки. Те са достатъчно големи, за да бъдат наблюдавани от земната повърхност.

"Загубихме контрол над космическите боклуци", признават учените от американския национален съвет по изследванията. Ситуацията се влошила през последните години. Проблемът е, че при сблъсък между отломки, те се раздробяват на още повече парчета. По-малките обекти обаче също могат да причинят сериозни повреди.

През 2007-ма година Китай тества оръжие за сваляне на сателити, което унищожи излязъл от експлоатация метерологичен спътник. Ударът пръсна устройството на 150 хиляди парченца с големина на 1 см. Решението, което предлагат от Националния съвет по изследваниятна на САЩ е да бъдат използвани гигантски чадъри и мрежи, които да прихващат летящия космически боклук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.