1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обемът на питейния язовир "Среченска бара" започна да се увеличава

Обемът на питейния язовир "Среченска бара" започна да се увеличава

През последните три дни притокът на вода е 360 000 кубически метра

Обемът на питейния язовир "Среченска бара" в Стара планина, който снабдява с вода Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още 28 по-малки селища от Северозападна България, започна да се увеличава за пръв път от 8 месеца насам, съобщи БТА.

Вчера, 20 март, във водохранилището е имало 3 720 000 кубически метра вода, а мъртвият обем, под който не може да се черпи, е 3 милиона кубически метра, уточни управителят на ВиК в Монтана Валери Иванов. През последните три дни притокът на вода в "Среченска бара" е 360 000 кубически метра, а разходът - 210 000 кубически метра. Ако тенденцията за ръст на притока се запази, то ще трябват два месеца, за да бъде достигнат максималният обем на язовира от 15,6 милиона кубически метра.

Маловодието в "Среченска бара" е причинено от сухото лято, есен и зима на миналата година. Заради намаления обем на "Среченска бара" повечето селища, които се водоснабдяват от язовира, са на различен воден режим. В Монтана налягането на водата се намалява от 5 на една атмосфери от 23.30 до 5.30 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.