1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обезопасяват река Струма

Обезопасяват река Струма

Средствата за реализацията на проекта са осигурени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при МС

Продължават ремонтно-възстановителните работи за укрепване на дигата, разрушена от река Струма при проливните дъждове през декември миналата година в района на Кресненското дефиле, съобщиха от областната управа в Благоевград.

Целта е да се възстанови талвегът на р. Струма и тя да се насочи в естественото й русло, каза за БТА заместник-областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Затова се изгражда дига с дължина около 800 метра и височина осем метра, обясни той. След изчистването от речната растителност на т.нар. остров, който отклоняваше течението по посока на Главен път Е-79, дигата ще се "премести" с още няколко метра към пътя.

Това според специалистите ще позволи да се разшири речното корито в достатъчна степен, за да се осигури нормалното оттичане на реката и при високи води. Така ще се избегне и ерозионно-разрушителният ефект на речните води по посока на пътя, какъвто имаше досега, каза Бисер Михайлов.

Ще се намали по този начин до минимум и рискът реката да достига и застрашава занапред международния път, както това се случи през декември 2010 г.

Средствата за реализацията на този проект в размер на около 250 000 лева са осигурени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при МС, допълни заместник-областният управител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.