1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обезщетение от 130 хил. лв. за семейството на мъж, убит от мечка

Обезщетение от 130 хил. лв. за семейството на мъж, убит от мечка

Това постанови на Министерството на околната среда и водите Смолянският окръжен съд

Смолянският окръжен съд постанови Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да заплати 130 хиляди лева обезщетение на наследниците на убития от мечка миналата година Никола Шиков от смолянското село Кутела. Искът, депозиран в съда от съпругата, дъщерята и двамата родители на загиналия мъж, е за 200 хиляди лева обезщетение. Обезщетението за съпругата на Никола Шиков е определено на 40 000 лв., а за дъщерята и двамата му възрастни родители – по 30 000 лв.

Вероятно екоминистерството ще го обжалва, съобщиха от ведомството. Оттам припомниха, че след инцидента са били взети мерки за минимизиране на риска от конфликти между населението и мечките в района. Миналата година беше възстановен постоянният мониторинг на мечата популация, занемарен в последните 3-4 години, който трябва да дава обективна представа за броя и ареалите на животните. Беше въведена и практиката всяка година да се прави план за управление на кафявата мечка, съвместно с Агенцията по горите и неправителствени експерти. Планът за 2011 г. предвижда осигуряване на 90 "електропастири" за смолянските села – огради с лек електрически ток, които прогонват мечките, монтиране на 10 фотокапана за денонощно наблюдение на животните, проверки и инструктажи на местните ловни дружинки, обезопасяване на сметищата и контейнерите за боклук, където мечки понякога търсят храна, както и засаждане на горски плодни дървета навътре в гората, които да подобрят хранителната база на вида и да намалят нуждата на животните да търсят храна близо населените места.

Междувременно в съда върви и другото дело срещу екоминистерството, заведено от 65-годишната Галина Димитрова, която също беше нападната от мечка миналата година край село Малка Арда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.