1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обезвреждат негодните за употреба пестициди

Обезвреждат негодните за употреба пестициди

Чрез финансовата подкрепа на Швейцария МОСВ предприема действия за решаването на проблема

Проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита е одобрен за изпълнение по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е на обща стойност 23 411 765 швейцарски франка, или около 38 милиона лева, от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Швейцария и 15% е националното съфинансиране. Предстои подписване на договора. Дейностите по обезвреждането трябва да приключат до края на юли 2019 г.

Залежалите пестициди в страната се съхраняват в 381 централизирани държавни и общински складове, както и в 1920 затворени стоманобетонни контейнери (т.нар. Б-Б кубове), финансирани със средства от Държавния бюджет и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в размер на над 10 млн. лв. Те представляват опасни отпадъци по смисъла на закона. Съхраняват се основно в общински складове и кметовете на общините са отговорни за тяхното управление. В ограничен брой случаи се съхраняват и в складове кооперативна и частна собственост и отговорността е на техните собственици. Количествата, съхранявани в кооперативни и частни складове, както и в складове с неясна собственост, няма да бъдат включени в проекта.

Чрез финансовата подкрепа на Швейцария МОСВ предприема действия за решаването на проблема, вместо да бъде оставен на общините, много от които не разполагат с необходимите ресурси и капацитет за намирането на адекватно решение. В момента в страната съществуват около 14 083 тона залежали пестициди, от които 6 403 тона се съхраняват в складове и 7 680 тона в Б-Б кубове. Тъй като в нашата страна няма подходящи съоръжения, единствената възможност за крайно обезвреждане на негодните за употреба пестициди е в лицензирани инсталации в държави основно от Европейския съюз.

Проектът предвижда следните дейности:

1. Преопаковане, временно съхранение, износ с цел обезвреждане (окончателно унищожаване)

2. Идентификация на приоритетните складове и терени за саниране

3. Саниране на складове и терени, където се съхраняват преопаковани, събрани и изнесени пестициди;

4. Транспортиране, преопаковане и унищожаване на пестициди от Б-Б контейнерни кубове. Приоритетно ще бъдат обезвредени пестициди в Б-Б контейнерни кубове с дефекти, установени по време на предпроектното проучване по проекта.

Очакваните резултати от изпълнението на проекта са:

• 6 403 тона преопаковани и изнесени пестициди, което е максималната възможна стойност за преработване в рамките на настоящия проект от общо 14 083 тона в страната.

• Закрити складове в най-малко 60 общини.

• Санирани складове и обекти на площ от най-малко 400 000 квадратни метра.

• Обезвредено съдържание на най-рисковите контейнери тип Б-Б кубове.

• транспортиране на Б-Б контейнерни кубове до малък брой централизирани площадки (например изпразнени и санирани централни складове), откъдето на по-късен етап ще започне постепенното им обезвреждане.

Проблемът с пестицидите с изтекъл срок на годност възникна в страната след 1990 г. поради занижен контрол на съхраняване в складовете на бивши ТКЗС, АПК и др., създаващи предпоставки за безстопанственост, неправомерни действия, нарастване на риска за здравето на хората и замърсяване на околната среда.

Ежегодно регионалните инспекции по околната среда и водите съвместно с общинските администрации по места и специалисти от службите по растителна защита и гражданска защита извършват проверки на място за състоянието на складовете и пестицидите, съхранявани в тях. До този момент няма регистрирани почвени замърсявания с устойчиви органични замърсители, каквито са пестицидите с изтекъл срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.