1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обгазяват Кърджали със серен диоксид

Обгазяват Кърджали със серен диоксид

В три последователни часа са отчетени норми над допустимите

Кърджали е обгазен със серен диоксид в три последователни часа вчера. Това предаде Севинч Ахмед, връзки с обществеността на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Хасково. Регионалната екоинспекция приведе в изпълнение оперативен план за действие при регистриране на алармен праг за серен диоксид в град Кърджали. Предприети бяха всички мерки съгласно инструкцията за информиране на населението при превишение на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид и бяха информирани за това Областна дирекция „Гражданска защита” – Кърджали, Областна управа – Кърджали, Общинска администрация – Кърджали, РИОКОЗ – Кърджали за привеждане в действие на мерките, необходими за опазване здравето на населението.

В три последователни часа автоматичната измервателна станция „Студен кладенец” в града отчете концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг. В 15.00 часа е регистрирана концентрация от 534,08 микрограма на кубичен метър въздух, в 16.00 часа е 1104,20 микрограма на кубичен метър, в 17.00 часа са 938,05 микрограма на кубичен метър въздух.

Незабавно след регистриране на първото превишение на средночасовата норма за серен диоксид РИОСВ – Хасково предписа на завода за преработка на оловни и цинкови концентрати да спре работата на агломерационна машина в оловно производство с цел намаляване на стойностите на серния диоксид във въздушния поток на града. От страна на дружеството в град Кърджали са предприети всички предписани мерки, но задържането на по-високи стойности на серния диоксид в атмосферния въздух над града, според експертите, се дължи на наличните метеорологични условия. РИОСВ – Хасково продължава да следи качеството на атмосферния въздух посредством системата за реално време.

Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население са – да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито, уточни още Ахмед

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.