1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обхождат защитните диги във Видински регион заради високото ниво на р. Дунав

Обхождат защитните диги във Видински регион заради високото ниво на р. Дунав

Очаква се водният стълб да прехвърли седем метра и половина

Междуведомствена комисия започва обход на защитните диги във Видински регион заради високото ниво на р. Дунав. Очаква се водният стълб да прехвърли седем метра и половина, което ще задейства начални мерки за защита от наводнение - т.н. етап „Повишено внимание", предаде БНТ.

Засега няма основание за тревога, но обстановката се следи внимателно - твърдят от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

Очаква се нивото да се задържи в границите на около седем метра и половина -плюс - минус 10 см. От днес до 22 март ще се извършат обходи на всички защитни съоръжения по брега на Дунав от специална комисия.

При установяване на нередности ще се дадат предписания на „Напоителни системи" за остраняването им. Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" превантивно е осигурило 1 100 чували за пясък за общините Видин, Брегово и Ново село.

Освен чувалите за пясък е проведена тренировка по системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт с цел да се уточнят телефонните номера, за да може при необходимост да бъдат уведомени за евентуални бъдещи действия, каза инспектор Християн Кирилов от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Чувалите с пясък вече са използвани в община Брегово, за да се укрепи дига край с. Куделин, откъдето се заливат повече от 1000 дка земеделски земи при ниво на Дунав над 7 м - съобщи кметът на общината Милчо Лалов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.