1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Областна служба „Земеделие”- Видин започва обследване на пропадналите площи в Брегово

Областна служба „Земеделие”- Видин започва обследване на пропадналите площи в Брегово

В община Лом имат пълна готовност за изграждането на защитно съоръжение

Областна служба „Земеделие”- Видин започва обследване на пропадналите площи в Брегово. За тези, за които се констатира, че са пропаднали на 100%, вследствие на наводненията, ще бъдат изплатени средства за компенсиране на загубите ппедаде радио “Фокус”.

В община Лом имат пълна готовност за изграждането на защитно съоръжение, ако нивото на река Дунав достигне 820 сантиметра. Това информира съобщи кметът на община Лом Пенка Пенкова. Тя обясни, че засега в Лом действа обявеният режим втора степен „Денонощно наблюдение на дигите”. Чрез изграждане на първа защитна дига в района на пристанище Лом ще се предпази централната градска част от наводнение. На брега на река Дунав при Лом е изключено електрозахранването. От пристанище „Лом” имат готовност да реагират, ако нивото на реката стане критично. Ежедневно се извършват наблюдения на предпазните диги в ломските села Орсоя и Долни Цибър. В тези населени места нивото на река Дунав достига до петата на предпазните диги. Отводнително-помпената станция в Долни Цибър работи на непрекъснат режим, в Орсоя помпената станция не е пускана, но има готовност да се въведе в експлоатация.

Нивото на река Дунав при Видин е в застой. То се следи постоянно, след като започна нейното драстично покачване, заяви кметът на община Видин инж. Румен Видов. Видинската общината е в готовност за бърза реакция. Подготвени са 2500 чувала с пясък, осигурена е техника и екипи, което да реагират своевременно при ново покачване на нивото. Със заповед на кмета на община Видин инж. Румен Видов се наблюдават денонощно дигите в областния град. От направените огледи е установено, че в добро състояние са дигите от началото на града, около Телеграф капия, Гребната база и при километър 796, както и в района на моста. В случаи, когато реката надхвърли ниво от 930 см, се обявява извънредно положение. В района на Телеграф капия, в крайдунавския парк, при ниво на реката над 840 см се пристъпва към изграждане на временна земнонасипна дига. Само едно семейство е евакуирано от видинският квартал "Нов път", защото къщата може да се срути заради слабата конструкция. Не съществува опасност придошлите води на река Тимок да залеят Брегово и към момента не се налага евакуация на населението. Нивото на реката спада. Това заяви кметът на общината Милчо Лалов. Той уточни, че има готовност, ако се наложи да се евакуират хората в сградата на местното училище. Милчо Лалов бе категоричен, че трябва да се направи оглед и да се извърши укрепване на дигите. По думите му финансирането им не може да стане от общинския бюджет. Скъсана е основната дига, изградена край река Тимок. По този начин образувалото се езеро между основата дига и междинната ще се оттече и така ще се предотврати наводняването на 200 къщи в Брегово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.