1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Областният управител на Силистра разпореди превантивни мерки във връзка с предстоящото снеготопене

Областният управител на Силистра разпореди превантивни мерки във връзка с предстоящото снеготопене

Денонощно наблюдение ще бъде организирано и по река Дунав

Областният управител на Силистра Николай Димов разпореди превантивни мерки във връзка с обстановката по река Дунав и предстоящото снеготопене, съобщи БНР.

По реката и всички вътрешни водоеми трябва да бъде организирано постоянно наблюдение. Общинските кметове да следят денонощно нивата на водите в язовирите и при възникване на опасност от наводнение да оповестят и изведат населението от застрашените райони, пише в заповедта на областния управител. Трябва да бъдат актуализирани списъците на хората и машините, които действат при критични ситуации. Аварийните складове да бъдат снабдени с необходимите материали, кладенците и тръбите на питейните водопроводи, които се намират в заливаемите тераси на река Дунав, трябва да бъдат обезопасени.

Ситуацията изисква и превантивни действия за почистване на отводнителните канали и канализационните шахти и съоръжения в населените места, както и проводимостта на деретата до 500 м от язовирните стени. Денонощно наблюдение ще бъде организирано и по река Дунав. Ако водният стълб достигне 500 см, информация за нивото ще се подава в оперативния център на всеки час.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.