1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обмисля се идеята потребителите, които ползват по-малко вода, да я плащат на по-ниски цени

Обмисля се идеята потребителите, които ползват по-малко вода, да я плащат на по-ниски цени

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев

Обмисля се идеята потребителите, които ползват по-малко вода, да я плащат на по-ниски цени, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"Възможно е при определяне на цените на водата да се въведат две стъпала в зависимост от потреблението - например клиенти, които потребяват до 5 кубически метра вода месечно, да плащат по-малко, отколкото тези, които надвишават това количество", посочи Семерджиев, цитиран от БТА.

Според шефа на регулатора  подобна практика се прилага в Търговище, където водата е най-скъпата в страната и няма пречка други ВиК оператори да прибягнат към същата схема. "Такава стъпка е оправдана на някои места, на други - не. Засега не се предвижда това стъпаловидно определяне на цената да бъде задължително за всички", допълни той.  

Двустепенното тарифиране е заложено и в новата водна стратегия, подготвяна от министерствата на околната среда и на регионалното развитие. 

Утре, 9 януари, в комисията ще се състои обществено обсъждане на указанията към всички ВиК оператори как трябва да изготвят петгодишните си бизнес планове. Предвижда се със законови промени да се извърши окрупняване на ВиК сектора, но това в никакъв случай няма да доведе до повишение на цените, увери шефът на регулатора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.