1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Образователен природозащитен лагер се състоя на брега на язовир „Студен кладенец“

Образователен природозащитен лагер се състоя на брега на язовир „Студен кладенец“

"Картали 2013” се осъществи съвместно по проекти на Българското дружество за защита на птиците

„Дива природа и природосъобразно пашуване“ бе темата на презентацията, която Христо Христов, експерт по биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“, представи в рамките на образователен природозащитен лагер „Картали 2013“. Той запозна участниците в лагера с дейностите на Новото тракийско злато (НТЗ) за възстановяване на компонентите на дивата природа и постигането на устойчиво управление и използване на природните ресурси в Източните Родопи. Христо разясни и ключовата роля на едрите тревопасни и природосъобразното пашуване за поддържането и опазването на богатото биоразнообразие на района. Представени бяха и постигнатите по проекта резултати за възставяването на липсващите едри тревопасни в Източни Родопи и природосъобразното пашуване с редки местни породи.

Образователният природозащитен лагер „Картали 2013” се състоя на брега на язовир „Студен кладенец“. В него участваха над 60 млади природолюбители, сред които и членове на екоклуба от Кърджали и четирима холандски студенти, които правят в момента теренни проучвания в Източните Родопи в рамките на проекта.

В рамките на пет дни (7 - 11 май) участниците се включиха в различни теренни проучвания на биоразнообразието в района на „Студен кладенец“ – наблюдаваха и се учиха са разпознават и да правят мониторинг на птици, земноводни и влечуги, участваха в експедиции за проучване на бозайници и т.н.

"Картали 2013” се осъществи съвместно по проекти „Помощ за египетския лешояд“, „Живот за Бургаските езера“ и „Безопасно място за червеногушата гъска” на Българското дружество за защита на птиците, финансирани по програма Life + на Европейския съюз и със специалната подкрепа на Новото тракийско злато.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.