Образователен природозащитен лагер се състоя на брега на язовир „Студен кладенец“

"Картали 2013” се осъществи съвместно по проекти на Българското дружество за защита на птиците

„Дива природа и природосъобразно пашуване“ бе темата на презентацията, която Христо Христов, експерт по биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“, представи в рамките на образователен природозащитен лагер „Картали 2013“. Той запозна участниците в лагера с дейностите на Новото тракийско злато (НТЗ) за възстановяване на компонентите на дивата природа и постигането на устойчиво управление и използване на природните ресурси в Източните Родопи. Христо разясни и ключовата роля на едрите тревопасни и природосъобразното пашуване за поддържането и опазването на богатото биоразнообразие на района. Представени бяха и постигнатите по проекта резултати за възставяването на липсващите едри тревопасни в Източни Родопи и природосъобразното пашуване с редки местни породи.

Образователният природозащитен лагер „Картали 2013” се състоя на брега на язовир „Студен кладенец“. В него участваха над 60 млади природолюбители, сред които и членове на екоклуба от Кърджали и четирима холандски студенти, които правят в момента теренни проучвания в Източните Родопи в рамките на проекта.

В рамките на пет дни (7 - 11 май) участниците се включиха в различни теренни проучвания на биоразнообразието в района на „Студен кладенец“ – наблюдаваха и се учиха са разпознават и да правят мониторинг на птици, земноводни и влечуги, участваха в експедиции за проучване на бозайници и т.н.

"Картали 2013” се осъществи съвместно по проекти „Помощ за египетския лешояд“, „Живот за Бургаските езера“ и „Безопасно място за червеногушата гъска” на Българското дружество за защита на птиците, финансирани по програма Life + на Европейския съюз и със специалната подкрепа на Новото тракийско злато.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.