1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсъдиха ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти

Обсъдиха ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти

Снимка:

БФБ с проект за Странджа като първия съвременен биосферен парк в България от листата на ЮНЕСКО

На националната среща в София по инициатива на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) беше обсъдено ефективното съвместно управление на различни категории защитените природни обекти, припокриващи едни и същи територии у нас. Такива са случаите на природен парк/биосферен парк, природен парк/Натура 2000 и други категории като национални паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности. Това е проблем, с който днес се сблъсква управлението на системата от Защитени територии в България.

Лектори на срещата бяха г-жа Ваня Дебевец от регионален парк „Скочанска яма”, Словения, (Рамсарско място, включено в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО и биосферен резерват по Програмата „Човекът и биосферата”), г-н Пиер Галан, швейцарски експерт на ЮНЕСКО и г-н Бьорн Арне Нес от Директората за управление на природата, Норвегия. За участие бяха поканени представители на МОСВ, дирекциите на националните и природни паркове, РИОСВ, НПО, експерти и други.

Форумът откри изпълнителният директор на БФБ, Петко Цветков, а водещ дискусията беше доскорошният директор на Природен парк „Витоша” Тома Белев. Той акцентира върху предизвикателствата пред съвместното управление на защитените територии с различни природозащитни режими и отговорни институции у нас.

Международният експерт по биосферни резервати и защитени територии от Швейцария Пиер Галан представи международното обозначаване на защитените територии като ориентира българките си колеги как да го използват при ситуацията у нас.

Ваня Дебевец от Словения представи интегрираният подход в управлението на Биосферен резерват „Карст” като мултифункционален обект. Норвежкият опит в съвместното управление на защитени територии показа в презентацията си Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия. От българска страна практиката си за съвместяване на различни режими и сертификати в управлението на Национален парк „Централен Балкан” сподели Нела Рачевиц, директор на парка.

Целия материал за националната среща в София по инициатива на Българска Фондация Биоразнообразие четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.