1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Добрич получи награда в първия конкурс „Българска екообщина" 2012

Община Добрич получи награда в първия конкурс „Българска екообщина" 2012

Снимка:

Призът е за изпълнението на мащабния проект „Към по-качествено образование в ареал Добрич"

Община Добрич получи награда в първия конкурс „Българска екообщина" 2012, организиран от фирма „Виа Експо", съобщават от кметството. Призът бе връчен днес в рамките на Форума за енергийна ефективност, възобновяема енергия и управление на отпадъците за Югоизточната зона, който се провежда в София.

Призът на Добрич е в категорията „Енергийна ефективност" - за цялостната енергийна политика и конкретно за изпълнението на мащабния проект „Към по-качествено образование в ареал Добрич", който обнови 5 училища и 2 детски градини.

Основна цел на конкурса е да се популяризират постиженията на българските общини и да се отличат онези от тях, които полагат специални усилия в секторите "зелена" енергия и екология. Партньори на събитието са Фондацията за реформа в местното самоуправление, Националното сдружение на общините, Асоциацията на еколозите от общините и Българската асоциация за устойчива енергия.

Проектът на община Добрич получи финансиране по ОП „Регионално развитие" в размер на 5 млн. лева и постигна модерна и ефективна образователна инфраструктура, припомня се в прессъобщението. Изпълнено е детайлно обследване на сградите за енергийна ефективност, реконструирани са вътрешни електрически, отоплителни и ВиК инсталации и мрежи, ремонтирани са покривни конструкции. Извършен е пълен ремонт на класни стаи, ателиета и сервизни помещения, физкултурни салони. Оборудвани са площадки за безопасно движение по пътищата, кухненски блокове, изградена е достъпна архитектурна среда за деца в неравностойно положение. С подобрените енергоефективни характеристики на седемте учебни заведения се създадоха европейски условия за образование и труд на близо 5 000 ученици и техните преподаватели, информира Дарик радио.

Община Добрич изпълнява Енергийна програма 2008-2013 г., както и План за действие за устойчиво енергийно развитие на общината „Енергийно устойчив Добрич 2020". Планът е разработен във връзка с поетите ангажименти по Споразумението на Кметовете - най-амбициозната инициатива за постигане целите на Европейската енергийна политика до 2020 г. чрез устойчиво енергийно развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.