1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Добрич с ангажимент в борбата срещу климатичните промени

Община Добрич с ангажимент в борбата срещу климатичните промени

Снимка:

Кметът на добруджанския град е единственият български лектор в Брюксел

Детелина Николова е единственият български кмет с покана от председателя на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу да бъде лектор в церемонията на Конвента на кметовете, която се провежда днес в Брюксел. В поканата Барозу благодари от името на ЕК за ангажираността, която кметът на Добрич показва от името на своя град в борбата с климатичните промени. Конвентът на кметовете е учреден през 2009 г. от Европейската комисия и е уникално споразумение за борба с климатичните промени. Идеята е до 2020 г. емисиите на въглероден двуокис да бъдат намалени с 20%. Такъв ангажимент досега са поели над 1600 градове, региони и сдружения от цяла Европа.

Детелина Николова представя опита и добрите практики на община Добрич в областта на енергийната ефективност. За своята стратегическа енергоефективна политика община Добрич беше удостоена с първа европейска награда по проекта МОДЕЛ от европейската мрежа за енергийна ефективност „Енержи Сите”. Проектът стартира в началото на 2008 г. и е първият, в който са включени всички нови страни членки на ЕС.

Наскоро Добрич получи 5000 макета на термометри, които са изработени в Европейската комисия с герба на общината и имат образователна насоченост. Макетите отбелязват как най-оптимално може да се използва енергията. Те ще бъдат раздадени на добричките училища, фирми, общинските предприятия и са поставени в Центъра за услуги и информация на гражданите. Церемонията на Конвента на кметовете се организира от Европейския парламент в партньорство с Комитета на регионите. В нея  участват кметовете на Лисабон, Манчестер, Дъблин, Рим, Ереван и Монтрьо. Сред подписалите Конвента български градове са още Балчик, Варна, Пловдив, Бургас, Лом.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.