1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Ловеч ще поеме стопанисването и управлението на Деветашката пещера

Община Ловеч ще поеме стопанисването и управлението на Деветашката пещера

МОСВ ще предоставя консултации и обучения

Община Ловеч ще поеме стопанисването и управлението на Деветашката пещера. Това стана ясно след края на работната среща "Бъдещето на Деветашката пещера" в Ловеч, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Община Ловеч има възможности и желание да стопанисва и управлява Деветашката пещера, като обмисля варианти за управление на обекта, за да го превърне в атрактивна туристическа дестинация при опазване на нейната биологична и историческа стойност, каза зам.-кметът на Ловеч Младен Младенов. Той получи уверението на МОСВ, че ще може да разчита на помощ по осъществяване присъщите функции по управление на обекта.

Кой ще поеме отговорност за сегашното състояние на пещерата? Има ли достатъчна експертиза общината да осъществява контрол по режимите и по отношение на материята за опазване на видовете? След като за пръв път в България управлението на пещера се предоставя на община как ще се урегулира материята нормативно? Как общината ще финансира управлението на защитената територия и прилежащия терен? Как ще се гарантира опазването на пещерата като национален археологически паметник на културата? Законосъобразно ли е възстановяването на моста, разрушен по време на снимките на "Непобедимите 2"? Има ли интерес общината да изгражда инфраструктура и какви туристически атракции се предвиждат? Това бяха част от поставените въпроси от неправителствените организации (НПО), участвали във форума.

Министерството ще осъществява своите функции и ще бъде в постоянен контакт с общината – ще предоставя консултации и обучения; както и очаква помощ от НПО и дирекциите на Националните паркове в областта на опазване на видовете.

Относно финансирането общината ще може да вземе самостоятелно решение за събиране на входни такси или подобно решение, което да е законосъобразно. Тя освен права ще има и задължения.

Във връзка с опазването на пещерата като исторически паметник няма да бъдат допуснати действия, които не са съгласувани с Министерство на културата (МК) и които да увреждат нейната археологическа стойност. МОСВ има две споразумения с МК. Всички проекти на решения на МС се съгласуват с компетентни органи и министерства, обясни зам.-министърът на екологията Евдокия Манева в отговор на поставените въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.