1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Перник си е поставила амбициозната задача да овладее напълно популацията на безстопанствените кучета

Община Перник си е поставила амбициозната задача да овладее напълно популацията на безстопанствените кучета

Засилва се контролът за регистрация на домашните кучета и плащането на такса за притежаване на домашен любимец

Да бъде забранено обгрижването на улични кучета пред блоковете и в междублоковите пространства, предвижда програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Перник за периода 2012 - 2015 година. Документът, който е одобрен от общинския съвет, допуска да се отглеждат не повече от две домашни кучета, уточнява БТА.

За спазването на тази забрана ще следят кметовете на населени места. Хората, желаещи да се грижат за безстопанствени кучета, могат да настаняват животните вързани в оградени пространства извън населените места.

Община Перник си е поставила амбициозната задача да овладее напълно популацията на безстопанствените животни до изчезване на явлението "улично куче". Около 2040 са безстопанствените кучета в Перник.

По данни на общината голяма част от ухапани от кучета перничани са пострадали именно от кастрирани животни. Засилва се контролът за регистрация на домашните кучета и плащането на такса за притежаване на домашен любимец. Досега в общината са регистрирани 512 четириноги, броят на тези, които не се водят на отчет, е много по-голям.

До изграждането на общински приют за безстопанствените кучета ще се използва сега действащият изолатор в кв. "Кристал". Той ще бъде обслужван от два екипа. Единият ще залавя и връща по места уличните кучета, другият ще бъде натоварен с кастриране, обезпаразитяване и осиновяване на настанените в приюта четириноги. Специална работна група ще контролира изпълнението на програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.