1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Сатовча няма да има собствена противопожарна служба

Община Сатовча няма да има собствена противопожарна служба

Местните хора ще разчитат на доброволците да гасят битовите и горските пожари

Доброволчески отряд продължава да гаси пожарите в община Сатовча. Районът няма да има собствена противопожарна служба. Преди три месеца държавата отказа разкриването на такава структура, тъй като няма достатъчно средства за нейното функциониране. Така местните хора ще разчитат на доброволците да гасят битовите и горските пожари.

Още по време на своя първи мандат през 1999-2003 година управникът на общината Арбен Мименов направи местно формирование от доброволци-огнеборци. Причината е, че Сатовча е на цели 40 километра от най-близката противопожарна служба в Гоце Делчев. Доброволната структура има подразделения в селата Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен, като в нея участват общо 24-ма мъже.

"Много важно е да се реагира мигновено на подадените сигнали за пожари. Затова ще продължим да настояваме за професионална противопожарна служба", категоричен е кметът на община Сатовча, цитиран от standartnews.com.

Оборудването за местните доброволци е осигурено от кметството и дарители, сред които е и правителството на Швейцария. Проблемът е, че част от оборудването е излязло от строя. "Търсим начини да осигурим необходимата техника, за да се справяме успешно в възникланите пожари в общината", допълва кметът Арбен Мименов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.