1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Шабла подготвя проект за развитие и управление на археологическите разкопки край Дуранкулак

Община Шабла подготвя проект за развитие и управление на археологическите разкопки край Дуранкулак

Снимка:

Следите от най-древната цивилизация по тези земи ще се превърнат в уникална туристическа атракция

До края на месец септември община Шабла има намерение да подготви проект, с който да превърне археологическите разкопки на Дуранкулашкото езеро и следите от най-древните цивилизации по тези земи в уникална туристическа атракция. Още тези дни се очаква да е готова дългосрочната програма за управление на Големия остров на Дуранкулашкото езеро, съобщи за AGRO.BG кметът на крайморската община проф. Райна Бърдарева.

На това място са открити следи от праисторичекски живот преди 7000 години. Тук е открито и най-старото обработено злато в света, както и на-големият некропол. Това е първият праисторически музей на открито, който за съжаление не е достъпен за посещения. Дуранкулак е най-големият изследван обект от V хил. пр. Хр. в Европа. Мащабни проучвания се правят в продължение на 32 години под ръководството на проф. Хенриета Тодорова от БАН. Работата на терен обаче приключва преди повече от 10 години. В същото време учени от цял свят сравняват Дуранкулак по значимост с Троя.

По думите на проф. Бърдарева без помощ от държавата занемарените археологически проучвания няма как да се подновят. Така от началото на септември т.г. с решение на Министерски съвет Големият остров на Дуранкулашкото езеро и прилежащите му територии с обща площ над 120 000 кв.м вече се стопанисват от община Шабла. Научно-методическото ръководство на дейностите, свързани с проучване, консервация, реставрация и експлоатиране на археологическите обекти ще се осъществява от Регионалния исторически музей в Добрич. Предоставянето на имотите ще допринесе за съхраняване и популяризиране на историческото наследство на Добруджа и ще подпомогне развитието на културния туризъм и икономическото съживяване на региона. Кметът на Шабла проф. Бърдарева планира още през пролетта да започнат първите стъпки по реализирането на проекта по ПРСР.

Община Шабла е обявена за община с най-добра финансова дисциплина да първите шест месеца на годината, съобщи още проф. Бърдарева. Този факт е наклонил везните в полза на черноморската община да получи за стопанисване и управление археологическите разкопки край Дуранкулашкото езеро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.