1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Симитли започна ремонт на моста над река Струма

Община Симитли започна ремонт на моста над река Струма

Заради корозия на носещата конструкция пътното платно е пропаднало на две места

Община Симитли започна неотложен ремонт на моста над река Струма в града, съобщи БТА. Причина за това е пропадналото на две места заради корозия на носещата конструкция пътно платно.

До края на седмицата мостът ще остане затворен за движение за всички видове моторни превозни средства. Автопотокът от квартал "Ораново" и селата Градево и Долно Осеново към Симитли се пренасочва през мостовете при Железница и Черниче. След приключване на аварийния ремонт съоръжението ще бъде отворено само за леки автомобили.

Мостът в град Симитли е строен от германските войски по време на Втората световна война, уточняват от общината. Експлоатационният срок на съоръжението е изтекъл преди 10 години. От тогава до днес местната власт е сигнализирала многократно до всички отговорни институции и ресорни министерства, заявиха от общинското ръководство. Резултат и до днес няма.

Единственият отговор е общината да подготви проект за нов мост, с който да кандидатства за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз. Сумата, необходима за подготовката на проект от такъв мащаб, многократно надхвърля размера на капиталовите разходи на общината, предвидени в бюджета за 2012 г., допълниха от кметството на Симитли.

В момента община Симитли е възложила изготвяне на проект за изграждане на мост на две нива, като се използват съществуващите основи. С проекта ще се кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони - мярка 321. Засега според общинската управа това е единственият реален вариант да не остане "разделен" град Симитли от река Струма. Според експерти устоите на моста са здрави и могат да бъдат използвани като основа, но носещата конструкция е ненадеждна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.