1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Тунджа не приема изграждането на регионално депо за отпадъци

Община Тунджа не приема изграждането на регионално депо за отпадъци

Кметът на общината критикува законосъобразността на проведените досега процедури

Процедурата за изграждане на регионален център за третиране на отпадъци с евросредства - Ямбол срещна отрицателно становище на община Тунджа, която е определена от МОСВ да приеме отпадъците на Ямбол, Сливен, Нова Загора и Тунджа. В нарочно подготвена експертиза кметът на община Тунджа критикува законосъобразността на проведените досега процедури, както и целесъобразността на избора на площадка за депо на ТБО, предаде агенция КРОСС.

В защита на тази теза са и петициите на местните общности от селата Дражево и Хаджидимитрово, които отказват да са крайни бенефициенти на евросредства за услуга по управление на отпадъците, която смятат за неотговаряща са българските и европейските стандарти и която може да доведе до нарушаване на стандарта им на живот и на поминъка им. Граждански организации и заинтересовени страни са завели дело във Върховен административен съд срещу истинността на комплексното разрешително за стартиране на депото.

Всеки момент Експертен съветет на РИОСВ Стара Загора трябва да се произнесе по одобението на ДОВОС за сметище - Ямбол, което би стартирало процедурата за изграждането му, при явното несъгласие на местната изпълнителна власт и местните общности. Неправителни организации - Граждански комитет - Ямбол и Гражданско сдружение ДЕН - Ямбол, с подкрепата на Коалиция за устойчиво развитие са преприели инициативата за провеждане на местен референдум, който да анулира решенията на властите за изграждане на депо за отпадъци на този терен и по тези технолигии.

За случая са сезирани еврокомисаря по околна среда Янез Поточник, Главна дирекция „Регионална политика", Главна дирекция „Околна среда" и Изпълнителната агенция по околна среда при Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.