1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините не искат да се справят с бездомните кучета, твърдят от сдружение

Общините не искат да се справят с бездомните кучета, твърдят от сдружение

В Пловдив проблемът е решен с електронния регистър за домашни кучета

Всички общини в страната имат капацитета да се справят с бездомните кучета, но не и желанието за това. Това казаха представителите на сдружението "Германско-българска помощ за животните" на дискусия по проблема при омбудсмана Константин Пенчев, предаде БТА.

Според Мария Великова от сдружението общините нямат интерес да се справят с кучетата, тъй като ще спрат да получават средства за различни програми, свързани с ограничаването на тяхната популация.

"Там, където има пари, а няма контрол, проблемът не за 20, ами за 100 години няма да се реши", заяви омбудсманът Константин Пенчев. По думите му въпросът е цивилизационен - от една страна, трябва да живеем в по-разумна среда, но, от друга - не трябва да се  превръщаме в зверове спрямо животните.
 
Жалби до омбудсмана заради бездомните кучета се подавали основно от София, Плевен и Шумен, стана ясно по време на дискусията. Повечето от тях касаят нападения и страх от глутници кучета, но някои се отнасят и за проява на жестокост към животните.

Много от жалбите са и за липса на отговор от институциите, най-вече от Столичната община, заявиха от кабинета на омбудсмана.   

Христо Минков от общината в Пловдив заяви, че в града проблемът е решен с електронния регистър за домашни кучета. По думите му около 90 процента от домашните кучета в Пловдив са регистрирани и по този начин се следи дали любимците се изхвърлят на улицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.