1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинският съвет в Стралджа актуализира ползването на общинските мери и пасища

Общинският съвет в Стралджа актуализира ползването на общинските мери и пасища

Целта е да се подпомагат собствениците на животни, които са задължени да плащат такса от 4 лв./дка

Общинският съвет в Стралджа със свое решение прие и актуализира ползването на общинските мери и пасища. Целта е да се подпомагат собствениците на животни, които са задължени да плащат такса от 4 лв./дка, предаде Дарик радио.

Съгласно  решението 50% от таксата трябва да се внесе в срок до 15 април, а останалата част – до 1 юли. Земеделските стопани могат да идентифицират предоставените им общински площи, ако нямат задължения към общината.Тяхна грижа е да поддържат земята в добро екологично и земеделско състояние, да я почистват от нежелана храстовидна растителност. Не се допуска ограждане на предоставените мери и пасища или ограничаване на свободния достъп до тях. След предварителни срещи и разговори в Стралджа и по селата Общинският съвет гласува животновъдите да получават мери и пасища съобразно броя  и вида на животните, които отглеждат.

На този етап, според разпределението, в землището на Лозенец общински мери и пасища си разделят 3 животновъди, в Поляна – те са  9, в Маленово - 7, в Атолово, Воденичане и Стралджа - по 6 в Чарда – 4 и т.н. Общинският съвет в Стралджа даде съгласието си  да се организира публичен търг за отдаване под наем на свободните мери и пасища за срок от 5 г., с начална тръжна цена  6 лв/дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.