1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинско дружество ще управлява бъдещия столичен завод за преработка на битови отпадъци

Общинско дружество ще управлява бъдещия столичен завод за преработка на битови отпадъци

Предложението е на заместник-кметовете Дончо Барбалов и Мария Бояджийска

Столичната община обмисля създаването на еднолично дружество, което да управлява бъдещия завод за преработка на битовите отпадъци, съобщава "Капитал Daily". Предложението е на заместник-кметовете Дончо Барбалов и Мария Бояджийска.

И управляващи, и опозиция в Столичния общински съвет подкрепят позицията, че създаването на общинско дружество е най-подходящият вариант за управлението на завода. Сред аргументите в полза на това решение се изтъкват лошият опит на общината в партньорството й с частни фирми от сектора и възможността за по-добър контрол.

Създаването на общинско предприятие за експлоатация на завода според зам.-кметовете също не е добър вариант, защото то не би имало право да извършва търговска дейност, няма право на данъчен кредит и би имало ограничени възможности за привличане на квалифицирани служители заради необходимостта да следва правилата за определяне на възнагражденията в бюджетния сектор.

Очаква се решението за създаването на дружеството да бъде взето утре, 26 януари. До 30 март трябва да бъде предложено ръководството, учредителният акт на дружеството с описана правна форма и структура. Заводът за преработка на битовите отпадъци няма да бъде готов по-рано от две години, но мотивите са, че общината трябва да има готовност, съобщава "Капитал Daily".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.