1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинското сметище на Сапарева баня е рекултивирано по ОПОС 2014-2020 г.

Общинското сметище на Сапарева баня е рекултивирано по ОПОС 2014-2020 г.

Снимка:

Реализираната рекултивация осигурява опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на водите и контрол на процесите в тялото на отпадъците

Общинското сметище на Сапарева баня е закрито и рекултивирано със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Близо 950 000 лв. са вложени в оформяне на съществуващите отпадъци в стабилно тяло, изграждане на 60 м стоманобетонова подпорна стена, запръстяване и запечатване с 1 метър рекултивационен слой. За улавяне на образувалия се биогаз е изградена газосъбирателна и газоотвеждаща система. Отвеждането на повърхностните атмосферни води от депото се осъществява чрез система от отводнителни канавки.

Реализираната рекултивация осигурява опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на водите и контрол на процесите в тялото на отпадъците.

Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ подпомага общините в изпълнение на задълженията им за закриване и рекултивация на общински депа, които не отговарят на съвременните изисквания, както и за изграждане на нови регионални системи за управление на отпадъците. Много стари общински сметища са предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановено Решение на Съда на Европейския съюз от 2015 г. Такова е и закритото депо на община Сапарева баня, която е директен бенефициент по ОПОС 2014-2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.