1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общността на нациите създава нов климатичен фонд

Общността на нациите създава нов климатичен фонд

Целта на фонда е подпомагането на бедните страни за справяне с климатичните промени

Лидерите на Общността на народите приеха многомилиарден план за подпомагането на бедните страни за справяне с климатичните промени и за намаляване на парниковите газове, информира BBC.Фондът, който бе предложен от Великобритания и Франция на срещата на върха на Общността в петък в Тринидат, трябва да започне да функционира следващата година и трябва достигне 10 млрд до 2012 г.

Петдесет и четири държави членуват в Общността, повечето бивши британски колонии като много голяма част от тях са островни държави,които се очаква да а са най-засегнати от покачването на нивото на световния океан. Лидерите призоваха също за възможно най-сериозни резултати от предстоящата в Копенхаген среща, въпреки че признаха, че правнообвързващо споразумение може да изчака до 2010 г.

Обсъдена беше и инициатива за създаване на начален фонд, част от споразумението в Копенхаген, който да започне да финанисира бедните страни още през следващата година и които да нараства постепенно до 10 млрд. 2012, се съобщава се още в изявление от стрещата в Тринидат. Британският премиер Гордън Браун уточни, че половината от сумата трябва да се отдели  за да подпомагане на развиващите се страни да намалят емисиите си, а другата половина е за адаптиране към промените в климата. Първите суми по фонда ще са налични през следващата година, още преди споразумението за намаляване на емисии да е влязло в сила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.