1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обучение за работа с мобилното приложение SmartBirds Pro се проведе в Пловдив

Обучение за работа с мобилното приложение SmartBirds Pro се проведе в Пловдив

SmartBirds Pro е първото за България приложение за професионално събиране на биологични данни за птици, влечуги, земноводни и бозайници

Над 20 служители и активни доброволци на БДЗП от София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Добрич и Тополовград се включиха в обучението, организирано от БДЗП на 13 и 14 януари в Пловдив в рамките на проекта „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“. Тема на обучението бе събиране на полева орнитологична информация, последваща обработка и анализ, включително с помощта на ГИС. Специално внимание беше отделено на работата с новото мобилно приложение SmartBirds Pro, което позволява бързо и прецизно събиране на полеви данни.

SmartBirds Pro е първото за България приложение за професионално събиране на биологични данни за птици, влечуги, земноводни и бозайници.

Мобилното приложение позволява всеки наблюдател да записва данни за съответния таксон, като използва таблет или смартфон под операционна система Android. Чрез използването на вградения в мобилното устройство GPS, приложението позиционира потребителя на Google карта (нормална, сателитна и хибридна) или Open Street Map (OSM), позволяващи използване онлайн и офлайн. Платформата позволява фотографиране на наблюденията и директно добавяне на номера на изображението в полевия дневник. Събраната информация може лесно да бъде съхранявана и споделяна чрез електронна поща или изпращана към базата данни на БДЗП.

Обновеното приложение SmartBirds и SmartBirds Pro ще бъде представето на 21 януари, сряда от 11.00 ч. в зала Левентис на Националния природонаучен музей.

Там в рамките на около 30 минути ще бъде представено обновеното приложение SmartBirds пред медиите, след което презентацията ще продължи с представяне на SmartBirds Pro пред учени от БАН и Природонаучния музей,  експерти и представители на изпълнителната власт - МОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда, природните паркове и колеги от други природозащитни организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.