1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обявена е нова защитена местност „Находища на алпийски тритон в Руй планина“

Обявена е нова защитена местност „Находища на алпийски тритон в Руй планина“

Предложението за обявяване на защитената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и Национален природонаучен музей при БАН

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповед за обявяване на защитена територия – защитена местност „Находища на алпийски тритон в Руй планина“, в землищата на селата Рани луг и Насалевци, община Трън, област Перник, с обща площ близо 50 дка.

Защитената местност е обявена на основание Закона за защитените територии с цел опазване на животински вид Алпийски тритон (Triturus alpestris) и неговото местообитание, както и опазване на размножителни местообитания на други консервационно значими видове земноводни животни, като: Дъждовник (Salamandra salamandra), Обикновен тритон (Triturus vulgaris), Южен гребенест тритон (Triturus karelinii), Жълтокоремна бумка (Bombina variegata), Кафява крастава жаба (Bufo bufo) и Горска дългокрака жаба (Rana dalmatina).

В защитената местност се забраняват дейности, свързани с промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите и пресушаване на водоемите, които са предмет на опазване в защитената територия и нарушаване на водния им режим.

Не е позволено изграждане или поставяне на прегради, които пречат на миграцията на земноводните, строителство, с изключение на дейности, свързани с поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи хидротехнически и други съоръжения. Забранява се търсене, проучване и добив на подземни богатства и добив на инертни материали, внасяне на нехарактерни за района растителни и животински видове и други.

Предложението за обявяване на защитената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и Национален природонаучен музей при БАН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.