1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обявиха бедствено положение във Филипините заради тайфун

Обявиха бедствено положение във Филипините заради тайфун

957 са загиналите, а 49 са в неизвестност

Филипинският президент Бениньо Акино обяви във вторник бедствено положение в страната, след като в наводненията и свлачищата, причинени от тайфун, загинаха близо 1000 души в южната част на страната и оставиха десетки хиляди без домове, съобщи "Ройтерс".

Според говорител на президента, Рики Карандаг, обявяването на бедствено положение ще позволи на правителството да получи достъп до по-големи фондове за възстановяване.

Спроед националната агенция по бедствията 957 са загиналите, а 49 са в неизвестност, като повечето от жертвите са от градовете Кагаян де Оро и Илига в региона Минданао.

Президентът Акино проведе срещи с представители на властите в двата най-силно пострадали града. "Първи приоритет е да се преместим към региони, които не представляват опасност за хората", каза Акино.

Според властите повече от 338 хил. души в 13 провинции са засегнати от бедствието, като са създадени близо 43 хил. евакуационни центрове, пише "Дневник".

Повече от 10 хил. къщи са засегнати от тайфуна Уаши, като около една трета от тях са напълно разрушени. Много училища, пътища и мостове също са сериозно пострадали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.