1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се слънчевите панели да поевтинеят

Очаква се слънчевите панели да поевтинеят

Дори постигането на максималната ефективност от 16-18% в близко бъдеще е възможно

 

Една от големите компании - производител на слънчеви панели, предвижда цената на панелите да падне с повече от 30% в следващите 5 години

Фърст Солар очаква производствените разходи при слънчевите панели да паднат с повече от една трета през следващите 5 години, основно чрез повишаване на ефективността им.

Президентът на компанията каза, че производствената стойност на слънчевите панели ще се намали между 37-45 евроцента на ват, до 2014 година. За сравнение – през първата половина на тази година, производствената цена на ват е 67 евроцента.

Значителното редуциране на цената на слънчевите панели е единственият начин възобновяемите източници на енергия да бъдат конкурентни с ТЕЦ и другите електроцентрали, използващи изкопаеми горива.

Към момента, Фърст Солар предлагат едни от най-евтините слънчеви панели.

Те се произвеждат от Кадмий телурид (CdTe), вместо широко разпространения и доста по-скъп полисиликон, който се използва в повечето такива продукти. Недостатъкът им е, че са с малко по-ниска ефективност, в сравнение с полисиликоновите.

Компанията твърди, че ще успее да повиши ефективността на Кадмий-Телурид панелите от 10,9% до 12,5% в следващите няколко години. Смятат, че дори постигането на максималната ефективност от 16-18% в близко бъдеще е възможно.

Максималната ефективност за кадмий-телурид фотоволтаични панели която е постигната в лабораторни условия е 16,5%.

За сравнение, Сън Пауър вече е пуснала на пазара фотоволтаични панели с ефективност на конверсия от 19.3%. От Фърст Солар се надяват скоро техните панели да достигнат цената на произведените от полисиликон. Цената на слънчевите панели, произведени на основата на силикон, се понижи рязко в последните месеци, което се дължи на глобалната криза и спада в цената на полисиликона./goodnews.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.