1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очакванията са през следващите 10 дни нивото на Дунав да продължи да се покачва

Очакванията са през следващите 10 дни нивото на Дунав да продължи да се покачва

Прогнозите са в събота нивото на реката в българския участък да стигне 8 метра

Прогнозите са в събота нивото на Дунав в българския участък да стигне 8 метра, стана ясно днес, 21 май, на заседание на Общинския щаб за защита при бедствия в Русе, свикан от кмета Пламен Стоилов, пише "Дневник". На него директорът на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на реката Георги Георгиев съобщи, че в момента водният стълб при Русе отчита 728 см. "Критичните стойности за Русе са около 830 см. Тогава се залива площадката на пристанище "Запад", уточни директорът.
 
Очакванията са през следващите 10 дни нивото на Дунав да продължи да се покачва. Река Сава влива в Дунав максимално количество вода, което се засича с друга вълна, прииждаща от Горна Австрия и двете вълни се намират в езерото на хидровъзел "Железни врата 1". През него на всяка секунда преминават между 11 600 и 11 800 кубични метра вода, които навлизат в българския участък. За сравнение, нормалните стойности на водата, която преминава през Железни врата, са около 7 хил. кубични метра, каза още Георги Георгиев.

От Изпълнителна агенция "Морска администрация" заявиха, че всички техни представителства са известени за евентуалната опасност от високите нива на водите на Дунав. Пристанищните оператори са наясно какви мерки трябва да бъдат предприети при необходимост. Извършват се и ежедневни проверки за състоянието на съоръженията на агенцията. От Регионалната инспекция по околна среда и води са готови, ако има разливи, да извършват необходимите проби. Управителят на ВиК - Русе, инж. Сава Савов поясни, че водоснабдяването на цялата област е нормално. Изпълнява се план за извършването на по-чест мониторинг на питейната вода.

 

Етикети Дунав, ниво, Сава, вода
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.