1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очакват се повишения на водните нива

Очакват се повишения на водните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и над стойностите за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (НИМХ-БАН) водните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от Дунавския и Черноморския басейни са се повишавали. По-значителни повишения са регистрирани на р. Осъм при хидрометрична станция Изгрев (+47 см) и на р. Факийска при хидрометрична станция Зидарово (+90 см). В Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн водните нива са се понижавали или са останали без съществени изменения.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и над стойностите за средни води. Около праговете за ниски води са водните количества при отделни хидрометрични станции в Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -29 см до +47 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -1 см до +90 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -70 см до +12 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи ще се повишават речните нива в басейна, като значителни се очаква да бъдат повишенията във водосборите на реките Искър (в средното и долното течение на основната река и във водосборите на притоците й р. Малък Искър и р. Златна Панега), Вит (в целия водосбор), Осъм (в целия водосбор) и Янтра (в горната част от водосбора). Днес водните нива ще започнат да се понижават, като повишения ще има в средните и долните течения на реките вследствие на оттичане. На 21 и 22 април тенденцията към понижение на речните нива в басейна ще се запази.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 20, 21 и 22 април ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес в резултат на валежи се очакват по-значителни повишения на водните нива на реките във водосборите: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка р. Малък Искър и р. Златна Панега. Днес и в следващите два дни ще има значителни повишения на водното ниво в средното и долното течение на основната река, в резултат на валежи и оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 20, 21 и 22 април ще бъдат над средномногогодишните стойности. Вследствие на прогнозирани валежи от дъжд в следобедните часове днес се очакват нови повишения на водните нива в целия водосбор, като значителни ще бъдат повишенията в горното течение на основната река при градовете Габрово и Велико Търново и във водосборите на притоците р. Лефеджа и р. Росица. След 21 април водните нива плавно ще се понижават, но ще се задържат високи. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 април ще бъдат над средномногогодишните стойности.  В периода 20-22 април вследствие на валежи във водосбора се очакват нови повишения като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн:  В следобедните часове днес повишения са възможни във водосборите на южночерноморските реки. На 21 април речните нива ще започнат да се понижават.

Източнобеломорски басейн:  Очакват се повишения на водните нива в горното течение на р. Марица, в горното и средното течение на р. Тунджа и в горното течение на р. Арда. На 21 април речните нива ще започнат да се понижават, като повишения все още ще има в долните течения на реките вследствие на оттичане.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: В резултат на валежи се очакват повишения на речните нива във водосбора на р. Струма и в горното течение на р. Места. На 21 април речните нива ще започнат да се понижават, като повишения ще има в долните течения на реките вследствие на оттичане.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

На 20 април 2017 г. опасни метеорологични явления в страната не се очакват.

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ: Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53 броя.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 19.04.2017 г. е 4 189,1 млн. куб. м и представлява 64,5% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 80,4% от общия им обем;
  • напояване – 54,8% от общия им обем;
  • енергетика – 68,4% от общия им обем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.