1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Огромни вълни заливат пристанище Царево

Огромни вълни заливат пристанище Царево

Свикано е заседание на общинския кризисен щаб

Огромни вълни заливат пристанище Царево, съобщиха от общината. Вълните прехвърлят вълнолома. Има разрушени лодки. Кметът на града Георги Лапчев и екипи на отговорните институции са на място. Свикано е заседание на общинския кризисен щаб, на което ще бъдат взети решения за справяне с бедствието, пише БТА.

Иван Горанов разказа, че снощи двуметрова вълна е заляла постройките в близост до плажната ивица. Наводнени са ресторанти и хотели, близо половин метър е водата, разказа той.

Обстановката на територията на община Царево към момента е усложнена. Заради скъсан далекопровод от снощи без ток са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и Лозенец. Аварийни екипи работят, като е поет ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена. Пътищата в района са проходими при зимни условия, задължително е движението с вериги.

Морето навлезе в ниските части на брега в град Обзор, има залети сгради, съобщи Марин Манджуков от общинската администрация. "Засега положението е овладявано. Правим диги, които да ни предпазят от вълните, които са много големи. Засега нямаме къщи, които да са залети от приливните вълни, пострадали са предимно хотели.

Към момента ситуацията е много тежка в градовете Поморие и Ахелой, съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев. Като цяло за останалите населени места в общината проблем няма, а пътищата са проходими, има ток и вода. В Ахелой морето е заляло рибарския хелинг и е прекъсната защитната стена до къмпинг Ахелой. Засега няма засегнати хора и жилищни сгради.

В Бургас морето заля централния мостик и пътя за солниците, съобщиха от общината. Общински инспектори и служители от жандармерията са обезопасили района. От общината призовават гражданите да избягват посещения на тези места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.