1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 100 мечки преброиха в Смолянска област

Около 100 мечки преброиха в Смолянска област

Необходимо е да се предприемат мерки за регулиране на числеността на кафявата мечка с цел намаляване на щетите върху животни и пчелини

Популацията на мечката в Смолянска област е в границите на 95-105 екземпляра, а общо за Родопите - около 180 животни. Това е заключението на Националната комисия за кафявата мечка, която днес обсъди анализите на данните от проведения мониторинг на мечката в Смолянска област и Родопите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тези резултати показват необходимост от предприемане на мерки за регулиране на числеността на мечката в Смолянския регион, с цел намаляване на щетите върху животни и пчелини и минимизиране на риска от инциденти с хора.

МОСВ съвместно с Изпълнителната агенция по горите и неправителствени експерти ще разработи план за изпълнение през 2011 г., който да подпомогне местните власти с конкретни дейности за намаляване на риска от конфликт човек-мечка в Родопите, като: обезпечаване на електропастири, улов и разселване, засаждане на горскоплодни дървета, поставяне на табели в проблемни места и др.

Анализът на резултатите за популацията на мечката в Стара планина и Рила все още не е завършен и ще бъде предмет на обсъждане на следващо заседание на Националната комисия за кафявата мечка, насрочено за 26 януари т.г. На него ще се обсъди и общият брой на екземплярите от кафява мечка за страната, разпределен по региони, за които ще се издават разрешителни за отстрел за регулиране на числеността на този вид.

Мониторингът беше проведен през септември и края на октомври миналата година като част от пакета от неотложни мерки, предложени от МОСВ с цел да се подпомогне създалата се ситуация в Смолянския регион.

В заседанието на комисията участваха експерти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по горите, Българска академия на науките и Сдружение за дива природа „Балкани”.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.