1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 40-50 са хвостохранилищата в България

Около 40-50 са хвостохранилищата в България

10 са безстопанствени

Най-вероятно има около 40-50 хвостохранилища в България. Това каза  Даниел Попов от Информационен учебен център по екология, Коалиция „България без цианиди” във връзка с екологичната катастрофа в Унгария, предаде Агенция „Фокус”

Попов посочи, че според постановление на Министерски съвет от 1992 година, препотвърдено от 2008 година – около 10 минни предприятия трябва да бъдат ликвидирани и хвостохранилищата трябва да бъдат рекултивирани. Тези 10 са безстопанствени, за тях има само теоретичен план как да се действа. Те са опасни, защото не са под постоянен контрол. Потенциално опасни са и тези, които се стопанисват, както се вижда”, заяви Попов.

„Едните хвостохранилища са в региона Златица – Пирдоп, по течението на река Тополница, както и старата мина край Елшица към Панагюрище. Има няколко в Родопите – край Маджарово. Другият проблем са рудниците. Въобще не се знае къде изтичат подземните води от мините”, смята екологът. „Хвостохранилището „Медет” е конструирано като чаша, много дълбоко надолу и долният му край е една тръба, през която минава река Тополница”, коментира Попов. Той обясни, че в Наредба 7 на Министерството на здравеопазването от 1992 година се посочва, че отстоянието на хвостохранилищата трябва да е поне 3 км, но това не се спазва, като понякога разстоянието се намалява на по-малко от 1 км.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.