1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 60% от въглерода, съхранен в почвите, е загубен в резултат на промени в земеползването

Около 60% от въглерода, съхранен в почвите, е загубен в резултат на промени в земеползването

Това сочи доклад на Програмата за околна среда при Организацията на обединените нации – UNEP

Глобалното затопляне ще стане по-страшно, ако сега прилаганите земеделски методи продължат да ускоряват скоростта на ерозия на почвата, намалявайки количеството въглерод, което почвата е в състояние да съхранява. Това сочи доклад на Програмата за околна среда при Организацията на обединените нации – UNEP.

Почвата съдържа огромни количества въглерод под формата на органична материя, която осигурява хранителни вещества за растенията и подобрява плодородието на почвата и движението на водата. Само най-горният метър от почвата съхранява около 2200 милиарда тона въглерод, което е три пъти повече от нивото, което в момента се намира в атмосферата, сочи „Годишник на UNEP 2012“. „Почвеният въглерод лесно се губи, но трудно се възстановява“, се казва в доклада.

„Запасите от въглерод в почвата са силно уязвими спрямо човешката дейност. Те намаляват значително (а често и бързо) в отговор на промените на земната повърхност и използването на земята – обезлесяването, градското развитие и увеличаването на обработваемата земя, както и в резултат на неустойчиви земеделски и горски практики“. Подобни дейности могат да съсипят органичната материя в почвата. Когато това се случи, известно количество въглерод се преобразува във въглероден двуокис – парников газ, който е един от основните фактори, допринасящи за глобалното затопляне – и се губи от почвата.

Около 24% от земята на планетата вече страда от спад в качеството и продуктивността през последния четвърт век – поради неустойчивото използване на земята, казва UNEP. Около 60% от въглерода, съхранен в почвите, е загубен в резултат на промени в земеползването – най-вече заради разчистване на земя за земеделие и градостроителство. И тъй като глобалното търсене на храна, вода и енергия ще се увеличава драстично, почвите ще се окажат под все по-растящ натиск.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.