Около 75% от пожарите у нас са предизвикани от човешка дейност

В Южна България има няколко пожароопасни района

Голяма част от пожарите през лятото в България са в резултат от палене на открит огън или забраненото обгаряне на стърнища. Общо около 75% от пожарите са предизвикани от човешка дейност.

Това съобщи в ефира на Би Ти Ви главен инспектор Стефан Стефанов, началник сектор "Превантивна дейност" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Стефанов посочи, че в Южна България има няколко пожароопасни района. В Пловдив, Пазарджик и Стара Загора това се дължи на земеделските дейности, в Хасково и Ямбол – на големите площи със суха растителност, а в района на Благоевград има активна туристическа дейност.

Само за едно денонощие в страната е имало около 200 пожара, от които 28 – с материални щети. В момента се гасят 150 дка гора край Перник, като на мястото е изпратен един екип огнеборци, които работят заедно със служители на горското стопанство. Пожарът е възникнал снощи и вече е под контрол.

Главният инспектор коментира, че още през зимния сезон се извършват сериозни проверки за пасивната защита в горския фонд – дали има пътища, просеки и водоизточници, които да бъдат използвани от пожарникарите при необходимост.

По думите му с помощта на европроекти огнеборците разполагат с голямо количество модерна техника, а освен това има и два хеликоптера с възможност за гасене от въздуха.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.