1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН представи стратегия за глобална "зелена" икономика

ООН представи стратегия за глобална "зелена" икономика

Близо 1,3 трилиона долара годишно да бъдат инвестирани в десет ключови сектора като строителство, енергетика и риболов

ООН представи доклад за устойчивото бъдеще на планетата, съобщи „Ройтерс”. В него се препоръчва 2% от световния брутен вътрешен продукт или близо 1,3 трилиона долара годишно да бъдат инвестирани в десет ключови сектора като строителство, енергетика и риболов. Докладът бе представен на среща на министрите на околната среда от 100 държави в кенийската столица Найроби.

„Инвестирането на 2% от световния БВП в 10 ключови сектора може да даде летящ старт на прехода към нисковъглероден свят”, се казва в изявление на Програмата на ООН за околната среда. Средствата трябва да се насочат към земеделието, строителството, енергетиката, риболова, горите, индустрията, туризма, транспорта и управлението на отпадъците и водата.

„При наличието на 2.5 милиарда души в света, живеещи с по-малко от два долара на ден и предвид факта, че световното население ще нарасне с повече от два милиарда души до 2050 г., е ясно, че нашите икономики трябва да продължат да растат и да се развиват”, заяви изпълнителният директор на Програмата Ахим Щайнер. „Но това развитие не може да бъде за сметка на системите, поддържащи живота на планетата: земята, океаните и нашата атмосфера”, допълни той.

Според доклада въвеждането на по-зелени политики няма да спре растежа на икономиките по света докато техният екологичен отпечатък ще намалее наполовина в следващите 40 години. В някои области като рибарството преходът към устойчиво развитие ще доведе до загуба на работни места. Това обаче ще се компенсира с развитието на нови сектори като този на възобновяемите енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.