1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН свиква спешна среща за засегнатата от трайна суша и глад Източна Африка

ООН свиква спешна среща за засегнатата от трайна суша и глад Източна Африка

Снимка:

Русия ще осигури продоволствена помощ на стойност 3 милиона долара за бедстващото население в Африканския рог

ООН свиква на 25 юли спешна среща, на която ще се обсъди организирането на помощ за засегната от трайна суша и глад Източна Африка, предаде Ройтерс.

Обширна част от Източна Африка, включително Кения и Етиопия, преживяват продължаваща няколко години тежка суша, а ООН обяви, че два района в Южна Сомалия са жертва на най-жестокия масов глад от 20 години, засягащ близо 3,7 милиона души.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) свиква на 25 юли в централата си в Рим извънредна среща, в която ще участват министри и висши представители от 191 страни, други агенции на ООН, неправителствени организации и регионални банки за развитие.

Срещата се свиква по искане на Франция, която понастоящем е председател на групата на 20-те водещи световни икономики Г-20.

Британската хуманитарна организация "Оксфам" обвини няколко европейски правителства, че преднамерено не обръщат нужното внимание на кризата, поради което е налице недостиг от 800 милиона долара помощ, забавящ международните хуманитарни действия.

Норвегия обяви, че отпуска 30 милиона крони (3,8 млн. евро) допълнително в помощ на страдащите от сушата и глада в Африканския рог, съобщи Франс прес. С това общата сума, предоставена от началото на годината от Осло за района достига 263 млн. крони.

Русия ще осигури продоволствена помощ на стойност 3 милиона долара за бедстващото население в Африканския рог, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представителя на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Международната общност е готова да праща помощи в сомалийските области, които ООН обяви в състояние на глад, при условие, че те отиват единствено при бедстващото население, без от тях да се ползват ислямистките бунтовници, контролиращи тези територии, посочва Франс прес.

Световната програма по прехраната обяви, че в следващите дни ще бъде отворен въздушен мост, който ще снабдява със специална хранителна помощ децата в сомалийската столица Могадишу, допълва БТА.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.