1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опасно свлачище в неделинското село Тънка Бара

Опасно свлачище в неделинското село Тънка Бара

Застрашен е животът на 70 жители

Опасно свлачище застрашава живота на 70 жители от неделинското село Тънка бара, съобщи БНР.

След обилните валежи половинметров процеп е зейнал в масива над къщата на семейство Петрови, която се намира в най-високата част на селото. Дълбочината на скалата е около метър. Общината е готова да евакуира семейство Петрови, но те отказват да напуснат къщата си, защото се страхуват за имуществото си.

Ако свлачището тръгне, ще помете всички къщи надолу и ще стане трагедия, коментират хората. Проблемът е от четири-пет години и не намира решение. Преди време в свлачищния район е имало съборена къща. 12 души обитават застрашената от пропадане триетажна къща, уточнява БНР. Поне два пъти досега е подаван сигнал в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но никой не обръща внимание, каза кметът на Неделино Стоян Беширов.

Днес на място трябва да пристигнат екипи от "Геозащита", уточнява БНТ. Те ще решават какви мерки да се вземат, за да се предпазят хората и най-застрашените къщи. След днешния оглед на специалистите ще стане ясно и колко средства ще са нужни, за да се обезопаси районът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.