1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опасност от суперпожари край Сидни

Опасност от суперпожари край Сидни

Огнищата - 65 по последни данни - опустошиха повече от 100 хил. хектара

Три големи пожара в Сините планини, западно от Сидни, може да прераснат в "суперпожар", който да наложи евакуация на курорти като Леура и Катумба, съобщиха австралийските власти, цитирани от ДПА.

Повече от 200 жилища бяха разрушени и един човек загина при пожарите, пламнали миналата седмица на около 70 км западно от Сидни. Огнищата - 65 по последни данни - опустошиха повече от 100 хил. хектара. Около 15 от тези пожари са неконтролируеми.

Вчера, 20 октомври, в целия щат Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, беше обявено извънредно положение, след като огънят обхвана 300-километров фронт в източната му част, предаде Би Би Си. Губернаторът на щата Бари О`Фарел заяви, че въвеждането на тази мярка дава на аварийните служби допълнителни правомощия, по-специално за принудително евакуиране на население и изключване на газоподаването и електроснабдяването в случай на необходимост.

1500 огнеборци, в по-голямата си част доброволци, подкрепяни по въздух от 69 самолета за гасене на пожари, се борят с жегата, силните ветрове и лесно запалимите сухи гори в опит да овладеят огнената стихия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.