1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оранжев код е обявен в 11 области на страната

Оранжев код е обявен в 11 области на страната

В общините Златоград и Неделино положението продължава да е бедствено

В 11 области на страната е обявен код оранжев за опасни метеорологични явления, а в областите Смолян и Кърджали е в сила червен код за опасност от наводнения. В общините Златоград и Неделино положението продължава да е бедствено, предаде БНР.

Край високите части на Смолян е навалял 20 – 25 см нов сняг. Остават ограниченията за движение с вериги през планинските проходи. Всички пътища се почистват и опесъчават. През изминалата нощ не са постъпили сигнали за инциденти. В бедстващите общини е обявен неучебен ден.

През нощта е отчетено понижаване на нивото на водата в р. Върбица и яз. "Златоград". Заради аварии на двата водопровода градът, където в продължение на денонощие паднаха 150 литра дъжд на квадратен метър, е без вода. Няма селища без електроснабдяване. В община Неделино също няма вода и телефонни връзки. Там има и откъснати села с около 1000 души, където няма да е възможна доставката на стоки.

Продължаващият дъжд в Хасковска област доведе до повишаване нивата на реките в региона. Сериозно остава положението в село Динево, където са евакуирани хора от къщи в близост до реката, минаваща през селото. По данни на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" продължава непрекъснатото на наблюдение на нивото на язовир "Студен кладенец".

Хасково е сред критичните региони, които са под засиленото наблюдение на Гражданска защита и Пожарната заради продължаващия валеж и опасността от преливане на реките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.