1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оранжев код за дъжд е обявен в областите Видин, Монтана и Враца

Оранжев код за дъжд е обявен в областите Видин, Монтана и Враца

Възможни са локални наводнения във водосборите на река Искър

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН)  обяви за днес оранжев код за дъжд в три области: Видин, Монтана и Враца. Поради очакваните значителни валежи (за 24 часа), голямото преовлажняване на почвата и високите нива на реките има повишена вероятност за локални наводнения. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

НИМХ обяви за днес  жълт код за дъжд в областите : Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София област, София, Перник и Кюстендил. Очакват се значителни валежи. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Днес около и след обяд валежите ще се активизират и ще вали главно в Западна и Северна България. Количествата ще са 5-15 л/кв.м, в Северозападна България 15-25л/кв.м, на отделни места там ще са 35-40л/кв.м. През нощта срещу петък  на места се очакват валежи,  вероятността за количества над 15 л/кв.м. ще има  в източната половина от страната. В петък през деня от запад валежите ще спират.  Най-късно, привечер и в източните райони. В събота краткотрайни превалявания ще има само в отделни, главно планински райони. Количествата на валежите няма да надвишават 5 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 10 до 8ч. на 11 май  водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се понижавали. Повишения са отчетени в долните течения на реките Огоста, Искър и Русенски Лом (Дунавски басейн), както и във водосборите на реките Марица и Арда (Източнобеломорски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на  реките  Врана при с. Кочово  и на  Айтоска при Камено (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -83 см до +65 см;
Черноморски басейн: Регистрираните колебание са от -68 см до +4 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -29 см до +40 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебание са от -5 до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни, вследствие на повишена почвена влажност и прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива в целия басейн. По-значителни повишения се очакват днес и утре във водосборите на реките западно от Искър (р. Войнишка, р. Арчар, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и р. Скът). От 12 и на 13 май,  в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения във водосборите на реките Вит – целия водосбор, Осъм – целия водосбор и Янтра (горното течение на основната река при градовете Габрово и Велико Търново, и притоците й реките Росица и Белица. В резултат на очакваните валежи е възможно да има разливи в ниските части около реките в басейна. В резултат на прогнозирани интензивни валежи, са възможни локални поройни наводнения във водосборите на р. Искър и на реките, разположени западно от нея.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 12, 13 и 14 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. Започнало е покачване на водните нива на реките във водосбора. Днес и утре ще има покачване на водните нива в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на река Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 12, 13 и 14 май ще бъдат над средномногогодишната стойност. През следващите 2-3 дни са възможни краткотрайни повишения на нивата в целия водосбор, като по-съществени се очаква да бъдат във водосбора на основната река над градовете Габрово и Велико Търново и по притоците й реките Росица и  Белица. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на река  Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 май ще бъде над средномногогодишната стойност.  През следващите 3-4 дни са възможни повишения, вследствие на регистрирани и прогнозирани валежи. Днес все още са възможни повишения в долните части на водосбора. Нови повишения във водосбора са възможни в периода  12-14 май.  Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес се очаква водните нива на наблюдаваните реки да се понижават или да останат без съществени изменения. От вечерните часове на 12 и на 13 май, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива на добруджанските реки и на реките Провадийска и Камчия.  

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни, в резултат на валежи, се очакват повишения на водните нива в горните и средни части на водосборите на реките Тунджа и Марица.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения в горното течение на река Места и в горното и средно течение на река Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.